Red Barnet 2014: Forældreløse Firunuse får hjælp

Firunuse er et af de mange børn i Etiopien, der vokser op i et hjem uden voksne. Piger som hende er i stor risiko for at droppe ud af skolen. Men Firunuse og mange andre har siden Danmarks Indsamlingen fået støtte fra Red Barnet. Nu kan hun passe sin skolegang.

I Etiopien er der næsten lige så mange forældreløse børn, som der er indbyggere i Danmark. En stor del af børnene vokser op i et hjem, hvor der er andre voksne – en tante, en fjern slægtning eller andre. Men omkring 700.000 børn lever i et hjem uden andre voksnes tilstedeværelse. Med projektet ”Når mor mangler” fra 2014 hjælper Red Barnet børn som Firunuse på 13 år, til en bedre hverdag.

– Med projektet ønsker vi, at lokalsamfundene får øjnene op for de forældreløse børns situation. Børnene har ikke kun brug for økonomisk støtte, men også opbakning og omsorg, fortæller Jakob Eilsøe Mikkelsen, som er programansvarlig for Afrika i Red Barnet.

Da Red Barnet mødte Firunuse første gang boede hun sammen med sine fire søskende, og det var svært at få hverdagen til at hænge sammen. Firunuse arbejdede så meget, at hun ikke kunne passe sin skole. Familien havde heller ikke fået nyt tøj i flere år, og pengekassen til skolebøger var tom.

En bedre hverdag

Mange aspekter i Firunuses liv er blevet bedre siden sidst. Fx behøver hun ikke længere at bære vand til familien, og hun kan passe sin skolegang. Hun er en af de dygtigste elever i klassen og har endda vundet en pris i klassen. Firunuse vil stadig gerne være læge.

Mulighed for ekstra indtjening

Selv om Firunuse og hendes søskende får hjælp fra Red Barnet er hverdagen naturligvis stadig hård ved den lille familie. Det er stadig den ældste søster, Emebet, der tager sig af hele familien, men der er udsigt til, at Engudayi og Sisay – to af Firunuses ældre søskende – vil få mulighed for at tjene lidt ekstra penge, der kan bakke op om familiens samlede økonomi. Det vil ske gennem et projekt, der lærer børnene, hvordan man laver små forretninger, som eksempelvis en te-butik og lignende. Projektet foregår i skoleregi.

Børneklubber, skoleuniformer og meget andet

Siden projektets start er knap 900 børn blevet medlemmer i 15 nyetablerede børneklubber. Klubberne har til formål at sikre de udsatte børns modstandskraft, give dem støtte samt bakke op om deres skolegang. Projektet har yderligere givet skoleuniformer og skolematerialer i form af bøger, skriveredskaber og tasker til knap 1.000 børn.
Projektet ’Når Mor Mangler’ løber over tre år og hjælper 1.400 etiopiske børn og unge. Herudover vil projektet nå ud til – og samarbejde med – skoleledere og lærere, skoleklubber, forældre, religiøse ledere, ældre ’vise’, forældre og forskellige myndighedsinstanser. Et arbejde, der allerede er godt i gang.

Fakta om børn i Etiopien

  • 50 % af Etiopiens befolkning på 88 millioner er under 18 år.
  • Ca. 5,4 millioner børn har mistet en eller begge forældre.
  • Størstedelen af de børn, der har mistet en eller begge forældre, mangler adgang til uddannelse, psykosocial støtte, ernæringsrigtigt mad og sundhedsydelser.
  • Red Barnet har arbejdet i Etiopien siden 1930’erne.
keyboard_arrow_up