Røde Kors 2014: Familier i Laos har fået rent vand

Takket være penge fra Danmarks Indsamling 2014 har Røde Kors sikret rent drikkevand til tusindvis af børn og deres familier i det nordlige Laos.

Røde Kors i fuld gang med de aktiviteter, der skal forebygge mødredødelighen og sikre bedre sundhed for nogle af de mest sårbare kvinder og børn i Laos.

Rent vand og bedre hygiejne

Indtil nu har Røde Kors bl.a. etableret vandsystemer i 19 fjerntliggende bjerglandsbyer i det nordlige Laos, så familier har adgang til rent drikkevand. Og så gravide, mødre og børn kan undgå sygdomme. Der er samtidig blevet etableret 850 latriner i landsbyerne, så voksne og børn har adgang til ordentlige sanitære forhold. Samtlige husstande i de 19 landsbyer har fået uddelt hygiejnepakker bestående af bl.a. sæbe, baljer, toiletbørste og rengøringsmidler, der har bidraget til at forbedre hygiejnen i de enkelte familier. Indtil nu har aktiviteterne bidraget til, at i alt 7.000 mennesker har fået forbedret deres sundhed. Eksempelvis er der færre rapporterede tilfælde af de mest almindelige smitsomme sygdomme blandt børnene i landsbyerne.

Frivillige gør en forskel

I de enkelte landsbyer er frivillige blevet trænet i at oplyse om smitsomme sygdomme og fremme sundhed gennem hjemmebesøg, klubmøder og sundhedsdage i landsbyerne. De frivillige er særligt blevet trænet i mor-barn sundhed samt støtte til gravide og fødende. Gravide kvinder får tilbudt fødselsforberedelse på lokale sundhedsklinikker og vejledes i at amme deres børn korrekt. Der er blevet etableret nødplaner i de 19 landsbyer, så hver enkelt landsby har en plan over, hvordan den gravide kan transporteres til nærmeste klinik i tilfælde af akutte komplikationer. Projektet har indtil nu bidraget til, at flere kvinder føder med støtte fra kvalificeret personale.
Aktiviteterne skal henover projektperioden nå ud til 25 fjerntliggende landsbyer i det nordlige Laos.

Fakta om Laos

Laos er et bjergrigt land befolket af 49 forskellige etniske grupper med egne sprog og traditioner. Laos hører til blandt verdens fattigste lande og er placeret som nr. 138 af 187 lande på FN’s udviklingsindeks for 2012. Placeringen er på landsbasis og dækker over uligheder mellem forskellige områder og befolkningsgrupper i Laos. I det nordlige Laos findes særligt udsatte lokalsamfund, som har lavt indtægts- og uddannelsesniveau og yderst begrænset adgang til sundhedssystemet. I disse landområder lever befolkningen traditionelt af subsistenslandbrug på ufrugtbar jord og under trange kår.

Kilde: Røde Kors.

keyboard_arrow_up