Unicef 2014: Over 11.000 mødre og nyfødte har fået hjælp til at overleve i Cambodja

To år efter, Danmarks Indsamling 2014 samlede penge ind til “Når mor mangler”, har tusindvis af mødre og nyfødte i Cambodja fået livreddende sundhedshjælp gennem UNICEF.

Pel Nean gasser op og lader motorcyklen føre hende rundt på de støvede små gader i den lille landsby. Pel Nean er en af de frivillige sundhedsmedarbejdere, der har valgt at dedikere sin tid til at tage rundt og oplyse landsbyens gravide kvinder om, hvor vigtigt det er, at de f.eks. bliver vaccineret mod stivkrampe og føder på en sundhedsklinik.

”Der bliver virkelig lyttet til mine råd, og det motiverer mig. Om jeg så selv skal betale for benzinen, bliver jeg ved, så længe jeg er med til at redde liv,” siger Pel Nean.

Takket være pengene fra Danmarks Indsamling 2014 har UNICEF kunnet støtte uddannelsen af flere tusinde frivillige som Pel Nean, der identificerer symptomer og rådgiver gravide i at passe på sig selv og deres barn. De seneste to år har i alt 11.611 gravide og nyfødte fået hjælp i nogle af de mest udsatte og sværest tilgængelige områder i Cambodja.

”Der bliver virkelig lyttet til mine råd, og det motiverer mig. Om jeg så selv skal betale for benzinen, bliver jeg ved, så længe jeg er med til at redde liv”

Hjælpen når ud til de mest udsatte

Udover at uddanne sundhedsfrivillige som Yei Sokly, der identificerer symptomer og rådgiver gravide i at passe på sig selv og deres barn, tager særlige sundhedsteams (inklusive jordemødre) jævnligt ud til 303 landsbyer i tre af Cambodjas mest udsatte og svært tilgængelige distrikter.
Her hjælper de bl.a. med vaccinationer, fødsler og beskyttelse mod stivkrampe – en hjælp, der indtil videre er kommet over 5.500 gravide og deres nyfødte til gode.

Solceller giver strøm på fødestuerne

Pengene fra Danmarks Indsamling 2014 går også til at sikre kvalificeret personale og udstyr på sundhedsklinikkerne. For eksempel er strømforsyningen ikke lige stabil på alle klinikker, hvilket gør det vanskeligt at give den rette hjælp til de kvinder, der føder om natten.
39 klinikker i udsatte områder er ved at få opsat solcelleanlæg, der kan sikre dem lys og elektricitet døgnet rundt.

Hjælper med transport

Det er dog langt fra alle gravide, der overhovedet har råd til at transportere sig selv ind til en sundhedsklinik. Pengene fra Danmarks Indsamling går derfor også til at hjælpe økonomisk og praktisk med transport, så selv de mest udsatte gravide får den hjælp, de har brug for.

Fakta om Cambodja

  • Der bor omkring 14 millioner mennesker i Cambodja
  • 41 % af befolkningen er under 18 år
  • Børnedødeligheden i Cambodja er en af Asiens højeste – hver dag dør omkring 50 børn under fem år
  • Også mødredødeligheden er høj – hvert år dør omkring 790 kvinder under eller lige efter, de har født
  • UNICEF har arbejdet i Cambodja siden 1952.

Kilde: UNICEF

keyboard_arrow_up