I Ghana kæmper småbønderne mod mineselskaberne, som vil grave efter guld på deres jord. CARE Danmark klæder 18 landsbyer på til den juridiske kamp.
For 30 år siden rykkede guldmineselskabet Kibi Goldfields ind i et område i det nordlige Ghana, hvor massive fund af guld har gjort jorden utroligt kostbar. Områdets beboere blev franarret deres land og dermed deres eneste indtægtskilde. Siden har Kibi Goldfields tjent millioner, mens småbønderne er blevet presset ud i fattigdom.
Men nogle af landsbyerne kæmpede imod. Med hjælp fra CARE Danmarks lokale partner Wacam, har bønderne i landsbyen Hermang, med loven under armen, forhindret mineselskabet i at overtage deres land. Imens har andre landsbyer trukket Kibi Goldfields i retten for at kræve den erstatning, de har ret til.
Guldet tilhører Ghana
Apori Baafi blev født i Hermang i 1946. Den pensionerede skolelærer viser stolt rundt på sin jord, som han har arvet efter sin far, og som er cirka på størrelse med en fodboldbane. Kakaotræerne står med tunge frugter, der snart skal høstes. Indtægten fra afgrøderne kan lige akkurat få den hjemlige økonomi til at hænge sammen.
Og Apori Baafi har grund til at være stolt. Det har været en kamp mod overmagten at stå fast over for mineselskabet. Først blev han tilbudt et engangsbeløb på 3.000 Cedis (knap 6.000 kroner) for sin mark: ”Det er, hvad jeg kan tjene på et års høst, men jeg kan jo høste kakao på min farm i 10 år!”, udbryder han.
Derefter begyndte en gruppe minearbejdere at grave efter guld uden tilladelse. Men beboerne i Hermang var forberedte og havde fået juridisk træning gennem CARE Danmarks partner Wacam. Den lokale høvding trak selskabet i retten og vandt.
For Apori Baafi er det et spørgsmål om retfærdighed: ”Vi har ikke noget imod at mineselskaberne kommer til Hermang. Men det skal gå ordentligt for sig. Guldet tilhører Ghana, og det tilhører os”.
Bønderne står sammen
Træningen og sammenholdet i Hermang har sikret Apori Baafi retten til sin jord. Desværre var det ikke alle landsbyer i området, der var så velforberedte, da Kibi Goldfields rykkede ind. I nabobyen Saamang kæmper bønderne en bitter kamp for at få erstatning for den jord, der blev stjålet fra dem.
Gyeatuo Kyekyeku er byrådsrepræsentant i Saamang og står i spidsen for retssagen. Han tror fortsat på, at sagen kan vindes, men må hver dag kæmpe en kamp mod et rigidt system: ”Retten har allerede erklæret mineselskabets aktiviteter ulovlige, men vores kompensation lader vente på sig”.
I sidste ende vil retfærdigheden sejre, mener Gyeatuo Kyekyeku. Heldigvis stiger presset på mineselskaberne i takt med, at bønderne bliver bedre organiseret og samarbejder på tværs af landsbyerne.
Hermang og Saamang arbejder nu tæt sammen for at stoppe al ulovlig minedrift. Senest er det lykkedes aktivister i Hermang at få politiet til at stoppe nogle mindre selskaber i at operere i området. ”Vi bekæmper mineselskaberne med deres egne love” som Gyeatuo Kyekyeku udtrykker det.
Projektets resultater
Med midler fra Danmarks Indsamling giver vi bønderne i det nordlige Ghana juridiske kompetencer til at kæmpe for det land, som har været deres i generationer, og som sikrer dem mad på bordet. Indtil nu er 9 ud af de planlagte 12 lokalsamfundsgrupper blevet dannet, og projektet når 90 landsbyer. 75 ud af de planlagte 90 landsbyledere samt 25 journalister er blevet trænet i relevante problemstillinger. Sideløbende foregår der løbende dialog med relevante myndigheder.
Fakta om Ghana
- Ghana har 26,4 millioner indbyggere
- Ghana er Afrikas næststørste guldproducent med en årlig produktion på over 80 tons
- I 2010-13 fik Ghana 7 procent af guldmineselskabernes omsætning på 150 mia. kroner
- Ca. 42 procent af ghaneserne arbejder i landbrug
- Hver fjerde ghaneser lever i fattigdom
Kilde: ACEP 2015, UNDP 2015, AEO 2014