24-årige Mercy flygtede først med sin familie fra Sydsudan og så fra sin familie, da de ville gifte hende bort til en gammel soldat. I dag bor hun i Kakuma-lejren og finder et frirum i ungdomscentret bygget af Danmarks Indsamling, hvor hun får hjælp til en bedre fremtid.
Mercy fandt ud af forældrenes planer, da hun undrede sig over, hvorfor de ikke havde spurgt hende om, hvad hun havde brug for til skolestart. Hun var 15 år gammel.
“Du skal ikke tilbage til skolen. Du skal giftes,” havde moderen sagt til hende.
Den udkårne brudgom var en af faderens venner. Omkring de 50, anslår Mercy hans alder til.
“Han var soldat i SPLA (den sydsudanesiske hær og tidligere oprørsbevægelse, red.), så jeg ville være tvunget til at tage tilbage til Sydsudan,” fortæller Mercy.
Hun havde boet det meste af sit liv i Uganda, efter at familien var flygtet fra borgerkrigen i Sudan, før den sydlige del af landets uafhængighed.
Nyheden om det kommende ægteskab var et chok for den 15-årige Mercy.
“Det var helt umuligt for mig at forstå, at dem, der skal beskytte dig mest her i verden, kunne gøre sådan noget,” siger hun.
Men soldaten havde betalt brudeprisen, så der var ikke noget at gøre. Ud over det, Mercy gjorde. Hun flygtede. Først til et børnehjem og derefter gennem et amerikansk ægtepar til Ugandas hovedstad Kampala, hvor hun boede de næste år.
“Da jeg havde gjort de ældre klassetrin i skolen færdig, begyndte jeg at tænke meget på, hvad der var sket med min familie. Jeg fik kontakt til dem og fandt ud af, at min mor er død. Men jeg kom igennem til min far og talte med ham i telefon.”
“Næste dag ringede den mand, som jeg skulle have været gift med. Han sagde, at han allerede havde betalt for mig, så jeg tilhører ham og at jeg ikke vil kunne flygte for evigt. Det øjeblik vidste jeg, at jeg ikke var sikker i Kampala. Kort tid efter, endte jeg her,” siger hun.
Ungdomscenter er et frirum
Livet i en flygtningelejr er ikke nemt og der er alt for mange ting, som ikke burde være sådan.
“Der er børn, der bliver født i lejren. De har en nationalitet, men de har aldrig set deres hjemland. Verden burde ikke være sådan,” siger hun.
Et af de store problemer i lejren er alle de unge, der ikke har noget at bruge deres tid på.
“Det er så skadeligt, at de unge bruger tiden på ingenting. De sover hele dagen, eller de begynder at bruge stoffer eller kommer med i bander. Der er også mange teenagepiger, der bliver gravide.”
“Det er også derfor, at jeg er så taknemmelig for ungdomscentret. Her kan vi komme og lave ting, der giver mening. Det her sted er en måde at undslippe det liv. Så jeg vil rigtig gerne sige tak til dem, der gjorde det muligt,” siger hun.
Mercy håber på at kunne få en karriere indenfor PR og hun bruger ungdomscentret til at læse videre. Men mest at alt håber hun på, at kunne blive genbosat i Australien, Canada eller Storbritannien.
“Jeg har fået at vide, at der er gode skoler i de lande. Men man skal virkelig være heldig. Det er nærmest som at vinde i lotteriet.”
Projektets resultater
Det planlagte ungdomscenter blev indviet i april 2016 og er blevet flittigt brugt til at give unge et pusterum fra livet på flugt. Selv om projektet er afsluttet vil ungdomscentret fortsat være åbent for alle og vil fortsat hjælpe unge til at klare livet i flygtningelejren.
2700 mennesker har desuden fået direkte hjælp til blandt andet:
- 600 unge har deltaget i sportsstævner på de baner, der er lavet som en del af projektet.
- 225 piger har fået en mentor
- 134 unge har fået værktøjer til at modstå den udfordring, det er at leve i en flygtningelejr
- 80 udvalgte unge deltog i et 3-dages lederskabstræningsforløb.
- 61 husholdninger har modtaget træning i basale færdigheder for grøntsagsdyrkning på havelodder.
- 57 unge har deltaget i uddannelsesforløb, 90 pct. er fortsat aktive i disse aktiviteter.
- 133 udvalgte unge i teambuildingøvelser.
- 67 unge modtog træning så de nu kan give basal psykologisk førstehjælp til andre flygtninge.
- Der er sat solcellelamper op, så det er mere sikkert at færdes.
Fakta om ungdomscentret
- Dansk Flygtningehjælp har med midler fra Danmarks Indsamling bygget et ungdomscenter i Kakuma IV flygtningelejren i det nordvestlige Kenya.
- Det er det første ungdomscenter i den del af lejren, hvor de unge har mulighed for at få et socialt frirum og hjælp til skolegang og uddannelse.
- Som en del af projektet har Dansk Flygtningehjælp også sørget for sportsfaciliteter til fodbold, basketball og volleyball, så de unge i lejren har mulighed for at dyrke sport.