Oxfam IBIS 2015: Hårde hvidevarer blev vejen til frihed

I Nicaraguas slumkvarterer lever mange kvinder i voldelige forhold. Oxfam IBIS giver dem en uddannelse – og en mulighed for en bedre fremtid

”Han sagde, at uden ham var jeg ingenting. Jeg var afhængig af ham dengang, men nu har jeg et arbejde og kan tjene mine egne penge.”

34-årige Yadira Cordenas er mor til tre. I mange år var hun gift med en mand, der slog hende. Han tvang hende til at blive hjemme og passe hus og børn. Og hun turde ikke andet end at adlyde, for hun havde ikke andre steder at gå hen.

Yadira er en af de 269 nicaraguanske unge, der har fået en teknisk uddannelse med støtte fra Oxfam IBIS og pengene fra Danmarks Indsamling 2015. Og det har givet hende modet til at sige fra.

Uddannelse giver muligheder

Acahualinca er en fattig forstad til Nicaraguas hovedstad Managua. Tre ud af fire indbyggere er børn og unge. De drømmer om at komme væk fra slummen, tjene penge og få et godt liv.

Særligt kvinderne har det svært: De fleste får ingen uddannelse, og det er næsten umuligt at få et arbejde med en hæderlig løn, så de kan forsørge sig selv. Derfor ender mange i voldelige forhold, og en stor del af pigerne bliver misbrugt seksuelt i løbet af barndommen.

Oxfam IBIS’ projekt skaber muligheder for de unge. Indtil videre er 269 mennesker gået i gang med en uddannelse. Vi har uddelt legater til 50 unge, så de har råd til at gøre grundskolen færdig. Og derudover arbejder vi med at ændre på de traditionelle mandschauvenistiske mønstre blandt børn og unge, blandt andet ved at give voldsramte kvinder selvtillid til at bryde ud af den onde cirkel.

Yadira havde aldrig haft mulighed for at arbejde, før hun kom med i programmet. Her fik hun valget mellem forskellige tekniske kurser, men hun var ikke interesseret i de traditionelle kvindefag. Hun ville hellere lære at reparere hårde hvidvarer.

”I starten havde jeg svært ved det. Jeg var lidt bange for elektriciteten. Men jeg overkom angsten, og det gav mig styrke og selvtillid,” fortæller hun.

Fri og uafhængig

I forbindelse med projektet får voldsramte kvinder som Yadira tilbudt samtaler for at få klarhed over deres ønsker og drømme for fremtiden, og deres mænd bliver inviteret til at være med. Yadiras mand ændrede faktisk adfærd og voksede gennem disse samtaler, og deres ægteskab blev bedre.

Alligevel er de nu i gang med at blive skilt. Men det handler ikke om volden, fastslår hun:

”Jeg føler mig styrket og fri.”

I 2016 har Yrdira startet sin egen forretning sammen med to andre kvinder fra projektet, som også er kommet ud af voldlige forhold. Og hun er stolt af at være uafhængig og tjene sine egne penge.

”Jeg føler mig som en fuldendt kvinde. Jeg har realiseret mig selv, og det har kurserne hjulpet mig med,” smiler hun.

Yadira er nu ved at tage et ekstra kursus i at reparere elektronik, så hun kan udvide forretningen. Og hun drømmer om en dag at flytte firmaet over i selvstændige lokaler.

Projektets resultater

  • Indtil videre har 269 unge modtaget teknisk uddannelse i forbindelse med projektet. 84 procent har gennemført forløbene. Derudover har 50 unge modtaget uddannelseslegater.
  • De unge lærer for eksempel at vedligeholde computere, reparere hårde hvidevarer og genbruge træ fra lossepladsen.
  • 557 børn og unge er blevet undervist i sex, køn og nye maskuliniteter. På den måde får de værktøjer til at undgå at ende i seksuelt misbrug.
  • Oxfam IBIS’ partner i Managua har oplevet problemer med at få projektet op i den målestok, der oprindeligt var tanken. Derfor flytter projektet fremadrettet til Ésteli, en by i det nordlige Nicaragua, hvor befolkningen oplever lignende problemer.

Fakta om projektet

  • Oxfam IBIS’ partner arbejder i Acahualinca-kvarteret i Managua – et slumkvarter med en befolkning på mere end 18.000 mennesker, hvoraf 70 procent er børn og unge.
  • I Acahualinca ligger lossepladsen Chureca, hvor omkring 1.500 mennesker tidligere levede af at samle skrald. Lossepladsen er nu under kommunal administration, og der er kun 530 arbejdspladser tilbage. Det betyder, at hundredvis af familier nu er uden indkomst.
  • Unge, især kvinder, mangler skolegang og teknisk uddannelse, og deres manglende økonomiske forståelse begrænser deres muligheder for få et arbejde med en hæderlig løn og dermed også muligheden for at opnå bedre livsvilkår.
  • Projektet søger at skabe økonomiske muligheder for unge kvinder via tekniske uddannelser og selvudviklende kurser. Projektet støtter også med stipendiater til unge kvinder, så de har mulighed for at gå i skole og få en uddannelse.
keyboard_arrow_up