Læger uden Grænser 2015: Fattige er ofrene for glemte sygdomme

Tuberkulose dræber hvert år hundredtusindvis af verdens fattigste mennesker. For imens man i Danmark ikke tænker på sygdommen som et problem, så er medicinen og behandlingen så dyr, at den for fattige kan være en dødsdom.

Nischaya er 18 år, bor i Mumbai, og hun er smittet med den dødelige sygdom tuberkulose (TB). Men modsat de tusindvis af andre, der lider af den smitsomme sygdom, så er Nischaya i behandling. Takket være hjælp fra Danmarks Indsamling.

 

Hver år dræber tuberkulose 1,8 millioner mennesker på verdensplan. Hvilket gør det til en af de sygdomme, der har kostet flest menneskeliv. Det er ofte mennesker, der lever i storbyernes slum, der rammes af den. Som Nischaya fra Mumbai. Hun lider af en af de mest smitsomme variationer af TB. Nemlig XDR-TB, der står for extrem drug resistent – TB.

 

Efter at have været i behandling uden held i flere år blev Nischaya henvist til Læger uden Grænsers klinik, der siden 2006 har tilbudt gratis diagnose, behandling og støtte til patienter med multiresistent tuberkulose i Mumbai. At det er gratis, er altafgørende, da sygdommen netop er så dødelig, fordi behandlingen er dyr og besværlig. Og det var også afgørende for Nischaya.

 

Nischaya blev nemlig diagnosticeret med TB for fire år siden og blev først sat på behandling på et offentligt sygehus. Hendes helbred var ikke forbedret efter seks måneders behandling, og hun blev derefter diagnosticeret med multiresistent tuberkulose. Familien besluttede derefter at henvende sig til en privat læge.

 

Desværre, selv efter 20 måneders behandling, var Nischayas helbred ikke blevet bedre.

 

Fra en ven af ​​familien hørte de om Læger uden Grænser og at denne organisation har specialiseret sig i at behandle de mest omfattende resistente tilfælde af TB. Nischaya blev bragt til Læger uden Grænsers klinik, og hun blev diagnosticeret med ekstrem resistente TB (XDR-TB) – hvilket betyder, at hun var resistent over for næsten al tilgængelig tuberkulose medicin. Efter otte måneders behandling for XDR-TB, viste Nischayas spytprøver stadig tegn på sygdommen.

 

Men et år efter at Nischaya havde startet en ny behandling med stoffet Delamanid, begyndte der at ske fremskridt.  Hendes helbred blev bedre, og hun tog på i vægt. Hun kan nu igen følge sine studier og terper intensivt for at kunne bestå sin studentereksamen i år.

 

Hun er en af de heldige. For langt de fleste er adgangen til livreddende medicin i Indien stadig stærkt begrænset.

keyboard_arrow_up