Røde Kors 2015: Udsatte børn i Madagaskar får hjælp

Med støtten fra Danmarks Indsamling har Røde Kors startet aktiviteter, der hjælper de mest sårbare børn og unge i Madagaskar.

Madagaskar er et af verdens fattigste lande. Her lever mere end 92 % af befolkningen for under 2 dollars om dagen. Og det er ofte børnene, der betaler den højeste pris for familiens fattigdom. Mange børn kommer aldrig i skole eller bliver taget ud alt for tidligt. I stedet bliver de sendt ud for at tigge eller for at arbejde – ofte langt fra hjemmet under kummerlige forhold.

 

Mange børn og unge ender i prostitution, hvor de må sælge deres krop for at tjene til familiens overlevelse. Tidlige graviditeter, kønssygdomme, voldelige overgreb og psykiske mén er nogle af de mange alvorlige konsekvenser, der rammer børnene.

 

Frivillige hjælper børnefamilier

Projektet skal forbedre udsatte børns livsvilkår og reducere risikoen for, at sårbare børn og unge tvinges ud i børnearbejde, tiggeri og prostitution.  120 frivillige er siden projektets start blevet trænet til at kunne hjælpe de mest udsatte familier.

 

”Vores frivillige skal klædes på, så de bl.a. er rustet til at give psykosocial støtte og vejledning til børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb, vold og prostitution. Derfor er træningen af frivillige så vigtig,” fortæller programkoordinator for det sydlige Afrika Pie Meulenkamp.

 

De frivillige skal også vejlede familierne i forhold til børnenes skolegang. Indtil nu er 1300 børn og deres forældre blevet oplyst om vigtigheden af at fastholde skolegangen.

 

Derudover vil projektet give familierne økonomisk støtte, så børnene kan blive i skolen og få en uddannelse. Særligt sårbare familier vil også få økonomisk støtte og træning til at igangsætte indkomstskabende aktiviteter, der kan give den enkelte familie et bedre forsørgelsesgrundlag.

Update 18.10.2017:

Pest udbrud på Madagaskar.

Der er årligt pestudbrud på Madagaskar, men dette udbrud er mere bekymrende, da det drejer sig om lunge-pest, som er den mest smitsomme og dødelige pestform. Lunge –pest er luftbåren og derfor så farlig.  35 distrikter (ud af 114)  er berørt af smitten  Det mest alarmerende er, at pesten er kommet ind i hovedstaden, Antananarivo og den næststørste by Tamatave.  Her bor mange sårbare mennesker i slumområder, hvor smitten meget hurtigt kan brede sig og blive til en epidemi. Per den 11. oktober er der 54 dødstilfælde og 500 der er bekræftet smittet – disse tal stiger dagligt.

Alle skoler og universiteter er lukket. Der bliver ikke afholdt nogen sportsarrangementer og regeringen har anbefalet at man undgår store forsamlinger.

DRK støtter Madagaskar Røde Kors i træning af de frivillige i forbindelse med oplysningsarbejde, kontaktsporing og sørger for at de smittede kommer på hospitalet samt at hjælpe til på hospitalerne. De frivillige arbejder i alle distrikter og har allerede været i direkte dialog med mere end 50,000 mennesker. Befolkningen bliver oplyst om symptomer, smitteveje, forebyggelse samt hygiejne mv. 

Grundet situationen i landet, er det derfor blevet besluttet at sætte DI projektet – Mandrika på stand by i de næste par måneder.

Fakta om Madagaskar

  • Mere end 92 % af befolkningen lever for under 2 dollars om dagen
  • Hvert andet barn under 5 år er kronisk underernæret.
  • 1,5 millioner børn i alderen 5-11 år går ikke i skole
  • I storbyerne er mellem 23-28 % af børn og unge mellem 12-18 år prostituerede

Kilde: UNICEF & Røde Kors

keyboard_arrow_up