UNICEF 2015: Færre børn i Haiti bliver udnyttet af menneskehandlere

Med støtte fra Danmarks Indsamling har UNICEF styrket det sociale sikkerhedsnet i Haiti, så færre børn nu bliver udnyttet af menneskehandlere.

Menneskemængden, støjen og osen er fuldstændig overvældende ved en af de officielle grænseovergange mellem Haiti og Den Dominikanske Republik. Her vandrer tusindvis af mennesker frem og tilbage hver eneste dag, mange af dem med børn i hånden eller bag på motorcyklen.

 

Før var der ikke nok kontrol med, om børnene var i hænderne på menneskehandlere, der havde til hensigt at udnytte eller sælge dem. Takket være støtten fra Danmarks Indsamling 2015 har UNICEF kunnet indsætte mindst to socialarbejdere ved hver af de fire officielle grænseovergange. De tjekker børnenes papirer og identificerer og hjælper dem, der har brug for det.

Helt konkret har den øgede indsats ved grænserne medført, at UNICEF har kunnet registrere og hjælpe 1.097 uledsagede børn, der blandt andet har fået psykologhjælp og nu er registeret hos de sociale myndigheder. UNICEF har med sine partnere også identificeret 16 uofficielle grænseovergange, hvor der nu er indsat ekstra kontrol.

Trygge alternativer til børnehjem og adoption

Overordnet er UNICEFs fokus på at hjælpe regeringen med at styrke landets sociale sikkerhedsnet, så børnene får hjælp, inden det er for sent. Ikke bare ved grænsen, men også på en lang række andre områder.
Det er for eksempel lykkedes UNICEF at få regeringen til at indføre skærpet kontrol med internationale adoptioner, så markant færre børn nu bliver bortadopteret illegalt. Samtidig har pengene fra Danmarks Indsamling været med til at søsætte et pilotprojekt med plejefamilier, hvor foreløbig 20 familier er blevet godkendt. Alt for mange af Haitis børn lever på private institutioner eller hos fremmede, som ingen fører kontrol med. Plejefamilierne skal udgøre et trygt og sikkert alternativ for de mest udsatte børn.

For at forebygge, at forældre overhovedet sender deres børn på børnehjem, bortadopterer dem eller sælger dem til menneskehandlere, støtter UNICEF også et pilotprojekt, hvor man forsøger sig med en to måneders uddannelse af ’risiko-forældre’. Bliver projektet en succes, vil UNICEF arbejde for at udbrede det.

Fakta om Haiti

  • Haiti er det fattigste land på den vestlige halvkugle og et af verdens mest ulige samfund. Over halvdelen af befolkningen lever for under en dollar om dagen
  • Det voldsomme jordskælv i 2010 ramte tre millioner mennesker, hvoraf mange i forvejen var ekstremt fattige og udsatte.
  • 59 ud af 1.000 børn i Haiti overlever ikke deres fem års fødselsdag. Over halvdelen af dem dør inden for den første måned efter fødslen.
  • 1 ud af 4 børn i alderen 5-17 år bor ikke sammen med deres forældre.

Kilde: Unicef

keyboard_arrow_up