ADRA 2016: Småbønder i Malawi har styr på deres business

Dalles Nkhuynda følte sig snydt af mellemhandlere. I dag ved hun hvordan hun selv får mest muligt ud af sin høst.

Med en bedre forståelse for hvordan markedet virker, kan småbønder i Malawi nu tjene meget mere på salget af deres høst. 

Dalles Nkhuynda har seks børn. Hun er fra landsbyen Kufakwawanthu i Lilongwe i Malawi. Hun har et stykke landbrugsjord, som hun dyrker tomater, græskar, raps, kartofler, majs og bønner på. Hun er på mange måder en typisk, fattig malawiansk bonde, som lige kan brødføde sig selv og sin familie, men så heller ikke har råd til meget mere.

Med støtte fra Danmarks indsamling kunne Dalles i maj 2017 starte på en markedsskole, hvor hun lærte noget om, hvordan man driver en forretning og hvordan markedet for hendes produkter fungerer

På skolen lærte hun blandt andet noget om husholdnings-økonomi for fattige bønder, der må leve med store sæsonmæssige udsving i indtægter og udgifter.

Dalles Nkhuynda syntes aldrig der var penge til overs. Hun blev derfor opfordret til at spare op, og gik med i en landsby-spare-lånegruppe, som nu mødes hver torsdag. Dalles og de andre bønder i gruppen har mulighed for at låne noget af opsparingen til gode projekter og investeringer og når deres indtjening er lav.

Følte sig snydt 

En anden ting der irriterede Dalles var, at hun ikke følte, at hun fik en rimelig betaling for sin høst. Hun dyrkede flotte tomater, men følte sig altid snydt, når den mellemhandler, som kom cyklende ud til hendes mark, kørte afsted med et læs på bagagebæreren, som han kun havde betalt ca. 1 krone for.

På markedsskolen fik Dalles mulighed for følge sine tomater hele vejen til den sidste forbruger. Hun fandt ud af, at prisen på hendes tomater blev næsten tredoblet, inden de nåede frem. Markedsskolens medlemmer har derfor nu besluttet, at henvende sig direkte til den store supermarkedskæde SHOPRITE, for at tilbyde deres grøntsager.

Øget indtjening giver luft i økonomien 

Dalles Nkhuynds historie er et typisk eksempel på mange malawianske bønders udfordringer. Bønderne sælger som oftest deres afgrøder på det lokale marked eller til omrejsende handelsmænd – men ofte til en meget lav pris. Småbøndernes manglende kendskab til hvordan markedet fungerer betyder, at de er sårbare overfor at blive udnyttet af snedige mellemmænd.

Men Dalles Nkhuyndas historie er heldigvis også et godt eksempel, hvordan hun med relativt få midler kan øge sin indtjening betragteligt. Og hun er ikke alene, for med hjælp fra Danmarks indsamling er flere end 600 bønder blevet knyttet til markedsskolerne.

Med højere indkomst er de nu i stand til at købe livsnødvendige ting til familien og betale for børnenes skolegang. De har penge til at købe husdyr, f.eks. geder, som både er en ekstra næringskilde og en ekstra indkomstmulighed. Småbønderne er endda begyndt at ansætte og betale løn til ekstra arbejdskraft, som kan hjælpe dem med dyrkningen af grøntsagerne.

Resultater

I alt fire Markedsskoler med i alt 101 medlemmer er dannet. Skoler repræsenterer 650 småbønder organiseret i 4 bondeforeninger.

Fakta om Malawi

  • Human Development Index: 173/188
  • Officielt sprog: engelsk
  • Hovedstad: Lilongwe
  • 50,7 % lever under fattigdomsgrænsen.
  • Forventet levealder: 55 år

Kilde: UNDP/Verdensbanken

keyboard_arrow_up