Red Barnet 2016: Ugandas unge har fået en ny chance

Kundeservice er et af de aspekter ved frisørfaget, som Alinaitwe har beskæftiget sig med i sin faglige træning. Foto: Red Barnet

Den enorme fattigdom, der præger dele af det vestlige Uganda frarøver unge deres muligheder. Red Barnet vil sikre, at de unge for adgang til uddannelse og erhvervsfaglig træning, så de kan skabe et bedre liv for dem selv og deres familie.

Alinaitwe Mariam har altid gerne ville være frisør, men da hun mistede sine forældre blot 12 år gammel ændrede hverdagen sig. Førhen gik Alinaitwe i skole, men da hun blev forældreløs og måtte rykke ind hos sin bedstemor forsvandt også familiens mulighed for at betale for skolegangen.

“Jeg boede hos min bedstemor og hjalp hende i huset. Jeg passede også mine yngre søskende. Da jeg blev 16 år begyndte jeg at købe og sælge cassava og mel på de lokale markeder for at tjene lidt penge,” fortæller Alinaitwe, der i dag er 22 år.

“Det var et hårdt liv. De få penge jeg tjente blev brugt på familien. ”

Alinaitwes historie er desværre ikke ualmindelig. I det område hvor hun bor viser undersøgelser, at op mod 95% unge ikke fuldfører deres skolegang. Det betyder, at de har svært ved at forsørge sig selv og er i risiko for at ende i en type arbejde, der er farligt for deres helbred og som fastholder dem i fattigdom.

En ny mulighed

Uddannelse og erhvervsfaglig træning kan få unge som Alinaitwe på rette vej. Hun slog derfor også straks til, da hun via blandt andet Red Barnet en dag fik mulighed for at tilmelde sig erhvervsfaglig træning til fag som skrædder, frisør og mekaniker:

“Jeg blev nysgerrig og tilmeldte mig med det samme. Heldigvis lå træningen meget tæt på mit hjem i Rwebisengo, så det var nemt for mig at deltage.”

Efter seks måneder havde Alinaitwe fuldendt sin træning som frisør og sammen med en veninde startede de en frisørsalon op. Efterfølgende har de to nye frisører fået hjælp fra Red Barnet til at komme godt fra start. Det gælder eksempelvis start-up materiale og kundeservice.

Alinaitwe har nu godt gang i butikken og kan både tage sig af sin søster, bror og bedstemor samtidig med, at hun formår at spare op. Fremtiden ser nu helt anderledes ud.

Resultater

  • 1.246 unge har modtaget undervisning i læsning, regning og basale livsfærdigheder.
  • 634 unge har modtaget erhvervsfaglig træning.
  • De unge har også modtaget træning i, hvordan de kan organisere sig, når de er færdige med deres uddannelse. Eksempelvis være i demokratiske produktionsenheder/ungdomsgrupper og lokale låne & spare grupper. Frem til nu har de unge etableret 71 grupper.
  • En del af formålet med grupperne er desuden at lave fortalervirksomhed. Et aspekt, der allerede har båret frugt idet ni kommuner på den baggrund har valgt at øge deres 2017/18 budgetter på børne- og ungdomsområdet med 29% i gennemsnit.

Fakta om Kasese, Bundibugyo og Ntoroko distrikterne i Uganda

  • Op mod 80 – 95% af de unge færdiggør ikke deres primære skolegang (SCI Marked Assessment 2012).
  • 63% af de unge i Uganda er arbejdsløse. (Uganda Bureau of Statistic 2010).
  • Unge udgør 78% af befolkningen i Uganda (International Youth Foundation, 2011 Youth Map Uganda.).
keyboard_arrow_up