ADRA Danmark 2017: Et håb spirer i det nordlige Uganda

900 familier fået hjælp til blandet andet at starte køkkenhaver med næringsrige grøntsager.

Med støtte fra Danmarks Indsamling har 900 familier i det nordlige Uganda fået hjælp til at få mad på bordet og overleve tørkeperioder.

Karamoja ligger i det nordøstlige Uganda, og er en af de fattigste regioner i landet.  Joyce Ajebo bor med sine fem børn i en lille hytte i en af Karamojas mange små landsbyer. Joyce har på grund af Danmarks Indsamling igen fået en tro på, at hun og hendes børn har en chance for at få et bedre liv. Livet i den fattige og afsidesliggende region er ellers ikke let.

Flere års tørke er skyld i, at børn lige nu sulter og lider af akut underernæring. Situationen i Karamoja er desperat.  Kun ca. 3 procent af børn i alderen ½ til 2 år får det minimum af næring som de har brug for. Hvert 10. barn er svært underernæret og i fare for at dø af sult.

Alle har ret til mad, men i Karamoja kan mange forældre ikke brødføde deres egne børn. Ifølge lokale medier, har nogle forældre været nødt til at give deres børn en smule øl, så de kunne få bare lidt næring og falde i søvn for sulten.

Jeg glæder mig til at kunne lave mad

Men med støtte fra Danmarks Indsamling, ser fremtiden for mange af de fattigste familier i området pludselig ikke så håbløs ud mere. For Joyce Ajebo og hendes fem børn spirer et håb om en bedre fremtid.

Joyce har blandt andet fået geder som hun kan malke og avle på. Når de har født, kan hun sælge de små gedekid med god fortjeneste. Når familien har nok til at kunne klare sig, giver Joyce gedekiddene videre til andre fattige familier.

Joyce har også fået og noget såsæd, så hun kan dyrke grøntsager, der tåler klimaet bedre og er rige på livsvigtig næring. Det hele er begyndt at spirer, og Joyce glæder frem til at høste resultatet af sit hårde arbejde. Hun er fast besluttet på at give sine børn en chance for et bedre liv.

”Jeg glæder mig meget til at kunne lave mad til mine børn af vores egne grøntsager. Med køkkenhaven har jeg fået mulighed for at give dem en bedre og mere varieret kost. Måske kan jeg endda sælge noget af høsten. Så vil jeg købe skolebøger til mine børn.”, siger hun.

Resultater

  • Joyce Ajebo er ikke alene. Støtten fra Danmarks Indsamling har betydet, at ADRA Danmark har kunnet række ud til 900 af de fattigste familier, og give dem samme hjælp som Joyce har fået.
  • Næste skridt er at engagere familierne i nogle af de lokale ADRA-støttede spare-låne-grupper. Disse ekstremt fattige familier har ikke mulighed for at åbne en bankkonto eller at låne penge i banken. Det er derfor næsten umuligt for dem at investere og forbedre deres livsvilkår.
  • En vej ud af klemmen er spare-låne-grupper, hvor fattige går sammen om at spare op og låne penge ud til gode ideer og investeringer, som kommer både den enkelte, gruppen og hele lokalsamfundet til gode.

Fakta om Karamoja

  • Karamoja ligger i den nordøstlige del af Uganda, og har befolkning på ca. 988.000.
  • Karamoja er en af de fattigste regioner i Uganda. 74 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. For hele Uganda er tallet 19 procent (Human development index).
  • 12 procent af børnene i regionen er akut underernærede og i fare for at dø af sult.
  • Formålet med ADRA Danmarks arbejde er at sikre en bæredygtig udvikling i Karamoja gennem bedre landbrug og aktiviteter, der giver familier en indkomst.
keyboard_arrow_up