CARE Danmark 2017: Traumatiserede børn får hjælp, mad og skolegang

Efter et år på flugt, hvor børnene var tæt på at sø af sult, har Lami og hendes familie nu ikke bare et hjem, men også en fremtid. Lami arbejder som skrædder, og hendes børn får hjælp til at bearbejde de traumer, som et år på flugt har givet dem. 

Foto: Rakiétou Hassane Mossi / CARE

For 2000 børn i Niger er et liv på flugt fra terror skiftet ud med skolebøger, fyldte maver og trygge rammer.

”Ingen mor bør se sine børn dø af sult. Det var nær sket for mig, ” fortæller 35-årige Lami Mahamadou. Hun sidder omgivet af sine børn, mens hun fortæller sin historie. Børnene griner og pjatter, men for bare et år siden var situationen en helt anden.

For et år siden var Lami, hendes mand Issa og deres seks børn på flugt. En ét år lang flugt, der begyndte den nat, hvor bevæbnede mænd fra en kendt terrorgruppe angreb deres landsby, og Lami og Issa greb deres børn og løb ud i natten.

På flugt fra terror

Til fods med intet andet, end det tøj de havde på, løb familien for livet. Først kom de til landsbyen Malam Fatori, men også her angreb terrorgruppen, og det samme skete i de to næste landsbyer, hvor familien søgte tilflugt.

Det følgende år levede Lami, Issa og deres seks børn på flugt. De havde intet hjem, og når de endelig, med flere dages mellemrum, fik noget at spise, var det fordi, nogen forbarmede sig over dem og gav dem mad.

”Jeg følte mig håbløs og magtesløs, og det skar i mit hjerte at se, hvordan mine børn blev svagere for hver dag, der gik, ” fortæller Lami.

Støtte til hele familien

Familiens flugt sluttede i byen Djambouroum, hvor de takket være penge fra Danmarks Indsamling fik hjælp fra CARE Danmark.

”Vi har fået tøj, mad og mine børn går i skole. Men bedst er de børneklubber, hvor børnene får mad og hjælp til at bearbejde de oplevelser og traumer, som det sidste år har givet dem, ” siger Lami, der også selv har glæde af børneklubberne.

”Når mine børn kommer hjem, fortæller de, hvad de har lært i børneklubben, og det kan jeg også bruge. ”

Fremtid i sigte

Pengene fra Danmarks Indsamling har allerede hjulpet over 2000 børn og 500 kvinder som Lami og hendes familie.

Mens børnene er i skole eller i børneklub, har Lami også selv fået undervisning og vejledning. Hun har blandt andet lært, hvordan hun kan hjælpe kvinder, der har været udsat for overgreb, og som medlem af den lokale spare-låne-gruppe har hun også lært, hvordan hun kan spare penge op.

Det har blandt andet betydet, at hun har kunnet købe en symaskine, som har sikret hende jobbet som den lokale skrædder.

”Jeg var så tæt på at miste mine børn, og nu, efter vi kom til Djambourboum, er jeg i gang med langsomt men sikkert at genopbygge det liv, vi havde. Mine børn får mad, går i skole –og at sidde her og se dem sund og glade, det er uvurderligt, ” siger Lami.

 

Resultater

  • Næringsrige måltider til børn
  • 2000 børn har fået undervisnings-kit
  • 2000 børn har fået udleveret tøj
  • Børneklubber er etableret, og 12.800 børn har været med til aktiviteter, sport og fået psykosocial støtte.
  • 500 kvinder har fået værdighedskits

Fakta om Niger

  • 280.000 mennesker er flygtet til Nigers region Diffa
  • Niger er det land i verden, hvor der er værst at vokse op som pige
  • Niger er verdens mindst udviklede land
  • Over 40 procent af befolkningen i Niger lever for under 10 kroner om dagen.

Kilde: Redbarnet, UNDP, UNHCR

keyboard_arrow_up