Dansk Flygtningehjælp 2017: Familier i Afghanistan får mad på bordet

Flere end halvdelen af Afghanistans børn er underernærede. De får hjælp af Dansk Flygtningehjælp.

I Afghanistan er over halvdelen af alle landets fordrevne børn – mange er under fem år gamle. Sult og fejlernæring udgør en gigantisk risiko for dem og deres familier, men heldigvis kan de få hjælp.

Habib og Khalid er 14 og 15 å og arbejder i Kabuls farlige gader med at rengøre bilruder. De tjener mindre end fem kroner om dagen, og deres mor Shaima tager sig af familien, mens faderen er daglejer med en månedsløn på 511 kroner. Det er ikke nok til at købe mad til deres børn. Familien er flygtet flere gange på grund af konflikter i Afghanistan, og Shaima fortæller:

”De fleste dage spiser de ældste børn ikke, så der kan være mad til deres mindre søskende. I tre ud af ugens syv dage har vi ingen mad. Enten spiser vi ikke, ellers er vi nødt til at prøve at låne mad fra markedet. Når det lykkes, får vi den billigste mad af meget dårlig kvalitet, som gør børnene syge.”

Familien får akut nødhjælp, som er et livsvigtigt første skridt til at hjælpe børn som Khalid og Habib, når de er på flugt. Det sikrer overlevelse og hjælper til, at de ikke er tvunget til at tage risikabelt arbejde i Kabuls gader for at hjælpe med at forsøge familien. Men den akutte nødhjælp skal følges op af en længerevarende bæredygtig hjælp, som ikke bare er et værn mod sult men også fejlernæring.

Behovet er enormt

En af de familier som også skal have bæredygtig hjælp er Juma Khan og hans hustru samt seks børn. De bor i en lejebolig i Kandahar City, men Juma Khan må rejse tage langt væk fra familien for at finde arbejde:

“Juma Khan har ikke et regelmæssigt job men får løn fra dag til dag. Han måtte forlade mig og børnene uden mad i to måneder, hvor vi indsamlede madrester blandt naboerne. Juma Khan bringer de indtjente penge hjem efter halvanden måned og forlader igen vores hjet indenfor to til tre dage. Men pengene ikke er tilstrækkelige til at opfylde familiens behov for mad, før han igen vender tilbage med nye penge”, fortæller hans hustru, der også fortæller, at børnene, der er mellem to og otte år, bliver afvist fra byens overfyldte eller ineffektive sundhedsfaciliteter.

Sund mad har mange farver

Mødre som Shaima og Juma Khans hustru vil få undervisning og træning i at dyrke livsvigtige farverige afgrøder som bl.a. tomater, agurker og ærter til deres børn. Det vil sikre, at mødrene kan få vigtige grøntsager i familiens og børnenes kost. Når fejlernæringen skyldes mangel på protein, A eller D-vitamin, kan fjerkræ og æg hjælpe.

Derfor vil de familier, hvor det er tilfældet, få etableret hønsehuse og instruktion i at holde høns. Farver får børn til at synes mad er spændende, så mødrene skal lære at bruge farver til at friste til at spise det rigtige og stimulere deres viden om betydningen af høj ernæringsmæssig kost fra en ung alder. Børnene kan nemt identificere sig med farver og på den måde påvirke familien til, at der nu også er nok farver på deres tallerkener.

Resultater

  • Projektet er forsinket på grund af de udfordrende arbejdsforhold i Afghanistan.
  • Projektets modtagere er fundet.

Fakta om Afghanistan

  • Afghanistan er et af de lande i verden, der har den højeste grad af kronisk fejlernærede og underernærede børn.
  • 54 procent af afghanske børn under fem er kronisk underernærede og udvikler sig ikke fysisk og psykisk som de burde.
  • Afghanistan har globalt set den næsthøjeste rate af børnedødelighed for børn under fem år
  • 72 procent af mangel på vigtige mikronæringsstoffer såsom jern og jod.
    Kilde: Verdensbanken
  • Dansk Flygtningehjælp vurderer, at børn udgør hele 60 procent af alle fordrevne i Afghanistan, og at 26 procent af dem er under 5 år gamle
keyboard_arrow_up