Folkekirkens Nødhjælp 2017: Jordskælvsofre i Nepal er på vej tilbage til hverdagen

Jordskælvet i 2015 spøger stadig i Nepal. Folkekirkens Nødhjælp hjælper 13.000 sårbare familier med bl.a rent vand, etablering af skoler, skolekøkkenhaver, spare-lånegrupper, så de kan komme tilbage til et normalt liv. (Foto: Laura Kjeldbjerg)

To år efter det store jordskælv ramte Nepal, er der stadig brug for hjælp til genopbygning og traumebehandling. Folkekirkens Nødhjælp hjælper med begge dele. 

Selvom det er to år siden, et voldsomt jordskælv ramte Nepal, er der stadig lang vej tilbage til en normal hverdag med rent drikkevand og tag over hovedet.

Især kvinder og børn, som stadig er traumatiserede efter katastrofen, kæmper for at komme tilbage til deres normale liv.

Sahas betyder mod på nepalesisk. Det er navnet på det projekt, Folkekirkens Nødhjælp har startet for midlerne fra Danmarks Indsamling 2017.

Der er brug for mod til at komme tilbage til hverdagen, når ens hjem er i ruiner og ens levegrundlag er revet væk.

13.000 familier får hjælp

I de to provinser Dhading og Gorkha vest for hovedstaden Kathmandu oplevede man ligesom mange andre steder i Nepal, hvordan skolebygninger kollapsede, huse væltede og toiletter og vandforsyninger blev ødelagt.

I området bor en overvægt af den etniske minoritet Chepang-folket, som diskrimineres og fx ikke må eje jord. De er særligt sårbare, og her kan f.eks spare-lånegrupper være en hjælp for kvinderne, der har mistet værdier under jordskælvet.

Med pengene fra Danmarks Indsamling vil Folkekirkens Nødhjælp hjælpe 13.000 sårbare familier i de to distrikter – heraf er halvdelen børn.

Køkkenhaver skal give glade maver og lindre traumer

De mange børn og deres familier skal have adgang til rent drikkevand og ordentlige toiletter, så børnene ikke skal kæmpe med sygdomme som diarré udover manglen på ordentlig mad.

Derudover vil Folkekirkens Nødhjælp hjælpe børnene gennem børneklubber og køkkenhaveprojekter. I børneklubberne lærer børnene at dyrke grøntsager og bliver undervist i god hygiejne.

Sammen med lærerne vil børneklubberne anlægge køkkenhaver på de lokale skoler. Her skal de dyrke sæsonens grøntsager, som kan spises som dagens skolemåltid.

Når børnene kan blive beskæftiget gennem børneklubber og i skolen med at dyrke køkkenhaver, vil det også være med til at dreje børnenes tanker væk fra frygten for et nyt jordskælv.

Resultater

Med midler fra Danmarks Indsamling sikrer Folkekirkens Nødhjælp, at 13.000 sårbare familier får hjælp og støtte til at genetablere en hverdag med adgang til ordentlig mad, rent drikkevand og stabilt tag overhovedet.

Fakta om Nepal og projektet

  • Børn og deres mødre er nogle af de mest sårbare, når der sker katastrofer. De kommer oftest bagerst i køen, får sidst mad og tag over hovedet.
  • Folkekirkens Nødhjælp vil hjælpe 13.000 sårbare familier – heraf er halvdelen børn.
  • Fokus er primært på at give børn og kvinder styrke til at genskabe deres normale levevis efter jordskælvet og styrke deres forståelse af katastrofeforebyggelse.
  • Det sker blandt andet igennem adgang til vand, mad og ordentligt tag over hovedet, samt psykosocial støtte.
keyboard_arrow_up