Mellemfolkeligt Samvirke 2017: Da Stanley fik mad

5000 børn har får mad i skolen med støtten fra Danmarks Indsamling 2017.

Mød Stanley. Han er 11 år og helt alene hjemme på tiende måned. Tørken har ramt, så hårdt på hans egn, at høsten slog fejl to gange i træk.  Så der var ikke mad nok til, at både ham og hans mor kunne overleve hjemme i Buhera.

Stanleys mor Edith er derfor rejst til udlandet for at tjene penge. Hvornår hun kommer hjem ved han ikke – han savner hende hele tiden, men han ved, hun er taget væk for hans skyld.

For Stanley vil gerne blive til noget. Måske advokat, siger han. Han vil væk fra sulten, væk fra tørken der hvert år bliver værre og værre og ind til byen, siger han.

”Hvis jeg går i skole og er dygtig, har jeg mulighed for at flytte og klare mig selv. Så kan jeg selv tage mig af min familie”, siger han.

Skole fremfor mad

Hver måned sender hans mor penge hjem til ham fra Sydafrika. Lige nok til at klare betalingerne til skolen i Chako. Men der er ikke penge til overs til mad. Stanley har derfor længe kun spist en gang om dagen. Menuen er altid majsgrød – som han selv laver hjemme i hytten efter at have hente vand ved brønden.

Han sørger selv for at komme op om morgenen klokken seks og går hver dag den seks kilometer lange vej til skolen.

”Jeg er træt i hovedet, når jeg kommer. Ikke så meget på grund af turen – men fordi min mave er tom”, siger Stanley.

Stanley ved godt, at der er kammerater, der er meget hårdere ramt af tørken end ham. Det er sket flere gange om ugen, at børn besvimer af sult midt i undervisningen, fortæller Stanleys skoleinspektør Martin Nhongo.

Sådan var billedet i Chako inden Danmarks Indsamling – men meget har ændret sig i den seneste tid.

Nu får børnene skolemad

For nu får Stanley og hans skolekammerater mad i skolen. Det er helt afgørende, fortæller Martin Nhongo. For det første fordi, man intet lærer på en tom mave. For det andet fordi, børn der er for sultne til at gå i skole nu kommer alligevel, fordi de ved, at der venter mad. Og for det tredje fordi, man kan undgå fejlernæring og sult, der kan belaste børn resten af livet.

”Det gør en kæmpeforskel, at vi kan give børnene mad. Vi har e sidste år hver dag set børn, der næsten intet lærer, fordi de er sultne. Vi kan aflæse tørkens konsekvenser på børnenes karakterer og på hvor mange elever, der er klar til at gå videre til næste skoleår. Siden tørken satte ind, er begge dele faldet markant”, siger skolelederen Martin Nhongo.

Med penge fra Danmarks Indsamling 2017 har børnene på skolen i Chako og over 5000 andre skolebørn fået mad hver dag. Der er både sadza-majsgrød – og det som de kalder ernæring. Det er f.eks kål, løg og tomater, der hjælper børnene med at få de vitaminer, de ellers mangler i en meget ensartet kost.

”Da vi ikke fik mad, var det meget svært at gå i skole.”, siger Stanley.

De kommende år vil flere børn får hjælp – og også egnens mødre og babyer, har fået faste madprogrammer ved hjælp af de penge, der blev samlet ind ved Danmarks Indsamling sidste år.

Resultater

Over 5000 andre skolebørn fået mad hver dag. Der er både sadza-majsgrød – f.eks kål, løg og tomater, der hjælper børnene med at få de vitaminer, de ellers mangler i en meget ensartet kost.

 

Fakta om Zimbabwe

  • Det skønnes at omkring 100.000 børn under fem år er akut fejlernærede i Zimbabwe.
  • I maj 2016 var mindst 15 procent af zimbabwiske børn i skolealderen ikke i skole. Sult er den årsag, der oftest bliver angivet.
  • Man regner med at hungersnøden i distrikterne Buhera, Chipinge and Makoni vil kulminere i februar og marts 2017.
keyboard_arrow_up