Røde Kors 2017: Zimbabwes børn får mad i maven

Med penge fra Danmarks Indsamling har Røde Kors startet et projekt, der skal hjælpe 15.000 udsatte børn i det nordvestlige Zimbabwe. Foto: Ane Wibroe Sonne / Røde Kors

Takket være danskernes bidrag har Røde Kors taget de første skridt i arbejdet for at hjælpe tusindvis af udsatte børn i Zimbabwe.

Klimaforandringer og vejrfænomenet El Niño har skabt den værste tørke og de værste oversvømmelser i Zimbabwe i 35 år.  De seneste års høst er slået fejl, og det går hårdt ud over fattige familier, der er afhængige af deres afgrøder for at mætte familiens munde. Ikke mindst børnene er hårdt ramt, når familier ikke har mad nok.

100.000 børn under fem år lider af undernæring. Undernæring øger risikoen for, at børn bliver syge af infektioner som malaria eller lungebetændelse. I værste tilfælde bliver det til en nedadgående spiral, hvor børnene har svært ved at genvinde deres sundhed eller dør af sygdomme, der normalt kan kureres.

Manglen på mad går også ud over børnenes skolegang og hæmmer deres mentale udvikling. Når familierne mangler mad stopper mange børn i skolen. Forældre kan ikke betale for skoleuniformer og kladdehæfter, større børn bliver sendt på arbejde, og endelig bliver mange børn hjemme, fordi det er uoverskueligt at gå fem – syv kilometer frem og tilbage til skolen på tom mave.

Rigtig ernæring er vejen til børns udvikling

Med støtte fra Danmarks Indsamling har Røde Kors nu opstartet et projekt, der skal hjælpe 15.000 sårbare børn og deres familier i det nordlige Zimbabwe, hvor tørken har ramt særlig hårdt. Projektet er stadig i opstartsfasen, men de første skridt er taget i udviklingen af de konkrete aktiviteter, der skal hjælpe børnene. Det betyder bl.a., at børn under to år vil få ernæringstilskud, der er helt vitale for deres udvikling. Familier får hjælp til bedre at kunne dyrke jorden og sikre deres børn rigtig ernæring. Og skolebørn i alderen 5-12 år vil blive sikret et dagligt måltid mad i 24 grundskoler.

”Et måltid mad i skolen er for mange børn dagens eneste måltid. Flere børn kommer derfor i skolen alene af den grund, at de er sikret et måltid mad. På den måde sikrer vi både børnene den rette ernæring og kan samtidig fastholde børnene i skolen, som er så vigtig for deres fremtid”, fortæller Røde Kors’ programkoordinator for det sydlige Afrika Pie Meulenkamp.

For de mest sårbare børn i Zimbabwe er hjælpen livsvigtig i forhold at vokse sig sunde og raske, undgå livstruende sygdomme og for at kunne fortsætte deres skolegang.

Resultater

  • Projektet, der skal hjælpe 15.000 sårbare børn og deres familier i det nordlige Zimbabwe, hvor tørken har ramt særlig hårdt, er startet op.
  • Det betyder bl.a., at børn under to år vil få ernæringstilskud, der er helt vitale for deres udvikling.
  • Familier får hjælp til bedre at kunne dyrke jorden og sikre deres børn rigtig ernæring.
  • Skolebørn i alderen 5-12 år vil blive sikret et dagligt måltid mad i 24 grundskoler.

Fakta om Zimbabwe

  • 76 procent af Zimbabwes befolkning på landet lever under $1,25 om dagen
  • 100.000 børn under fem år er underernærede
  • 3 ud af 10 børn har ikke en alderssvarende højde på grund af dårlig ernæring

Kilde: Røde Kors

 

keyboard_arrow_up