Caritas 2018: Uganda’s fattigeste hjælper forældreløse børn med skolegang (tilskudsprojekt)

Det kan være svært at gennemføre skolen som forældreløst barn i Uganda. De svageste i et lokalsamfund i Uganda har nu organiseret sig for at hjælpe.

Elleve procent af børnene i Uganda er forældreløse. Det svarer til 2,5 millioner børn. Det høje tal skyldes blandt andet den mangeårige HIV og AIDS epidemi, som har forårsaget, at mange børn har mistet én eller begge deres forældre.

Børn har krav på grundskolegang i Uganda, men forældrene skal selv betale for skoleuniformer og skolematerialer for at de kan deltage i undervisningen. Det er med til at ekskludere mange af de forældreløse børn, som i forvejen står i en sårbar situation. På trods af, at den øvrige familie ofte tager dem til sig, så er det ikke givet, at de har råd til at betale de ekstra udgifter til skolegang, eller at det bliver prioriteret. Deres fremtid er derfor meget usikker.

En marginaliseret gruppe, i et lokalsamfund i distriktet Soroti, i det nordøstlige Uganda har dannet foreningen Awoja for at gøre noget ved denne problematik.

Med støtte fra Caritas Danmark har foreningen startet indkomstgenererende aktiviteter, der giver et lille afkast, som de vælger at bruge til at finansiere forældreløse børns skolegang. Foreningens medlemmer består af handicappede, enker, HIV/AIDS-ramte samt af unge, der selv har måtte undvære skolegang. Takket være hjælpen fra Awoja går 55 forældreløse børn i dag i skole.

”Awojas medlemmer lever selv et hårdt liv og har oplevet på egen krop, hvad det vil sige at være stigmatiseret og ekskluderet fra samfundet og ikke have nogle muligheder for fremtiden. Hjælpen fra Caritas Danmark har givet dem nyt mod på livet, og det vil de gerne give videre til andre,” fortæller Samuel Lukanga, som arbejder for Caritas Danmarks samarbejdspartner, CIDI, og er meget imponeret over foreningens initiativ.

“Det er helt unikt, at så svage og udsatte mennesker har overskud til at hjælpe andre og vælger at dele den smule, de har. Det har været en stor inspiration i lokalsamfundet, og tendensen ser ud til at brede sig, da flere lokale foreninger er blevet inspireret til at gøre det samme og med den rette støtte, vil endnu flere forældre børn kunne komme i skole.”

Projektets konkrete målsætninger

Med støtte fra årets Danmarks Indsamling vil Caritas Danmark støtte tre foreninger, så de får den rette kapacitet til at skabe indkomstgenererende aktiviteter, der kan hjælpe knap 500 børn i det omkringliggende samfund, med skoleuniformer og skolematerialer, så de kan gennemføre deres skolegang. Støtten vil samtidig styrke foreningernes egne medlemmer, der udgør samfundets svageste.

”Når den ugandiske stat ikke rækker ud til de forældreløse børn, er det vigtigt at bakke op om dem, der tager sig af børnene. Initiativer som dette har derfor stor betydning, da børnene får mulighed for minimum at gennemføre grundskolen og dermed har en bedre fremtid i udsigt, ” fortæller Maj Forum, Caritas Danmarks Uganda programkoordinator.

Foreningerne løfter en stor opgave i samfundet og med den rette støtte, vil de kunne hjælpe børn uden hjem til et værdigt liv med en lysere fremtid.

Fakta om Uganda

  • Der bor 38,3 mio. mennesker i Uganda
  • 2,5 mio. børn er forældreløse
  • 42 % af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen
  • 33% af børnene gennemfører ikke grundskolen – tallet er endnu højere for forældreløse børn

Kilde: UNICEF & Verdensbanken

keyboard_arrow_up