Danmission 2018: Når hjem er en flygtningelejr i Myanmar (tilskudsprojekt)

Giv teenagepigen Lahpai Ja Seng Mai og de andre børn af internt fordrevne i det nordlige Myanmar et alternativ til kriminalitet, prostitution eller illegalt og farligt sæsonarbejde i Kina.

Det isner i fodsålerne, når teenagepigen Lahpai Ja Seng Mai hver morgen træder ud på det stampede gulv i skuret. Hun skynder sig at tænde op i det lille ildsted og prøver at få varme i fingrene, mens hun sætter ris over til familiens morgenmad. Når der altså er noget ris.

For familien kan ikke længere høste deres marker hjemme i landsbyen Kawng Ra i det nordlige Myanmar. Burmesiske regeringssoldater invaderede landsbyen under kampe med uafhængighedshæren, og landsbyboerne blev tvunget på flugt. Sammen med skønsmæssigt 100.000 andre er den 13-årige pige, hendes fire mindre søskende og deres forældre nu det, man kalder internt fordrevne – altså flygtninge i deres eget land.

Alligevel er Lahpai Ja Seng Mai heldig – set med egne øjne – men det vender vi tilbage til.

Kriminel, prostitueret eller daglejer?

Den væbnede konflikt i delstaten Kachin har hærget siden 2011, og Lahpai Ja Seng Mai og de andre flygtninge bor i lejre på syvende år. Det er livsfarligt at vende hjem, så man hutler sig igennem.

Ikke mindst de store børn er udsatte. For ofte ser de ikke andre muligheder end kriminalitet, prostitution eller illegalt at krydse grænsen frem og tilbage til Kina, hvor de som daglejere risikerer at blive udnyttet eller anholdt.

Derfor vil Danmission med støtte fra Danmarks Indsamling 2018 hjælpe børn som Lahpai Ja Seng Mai, så de kan blive i skolen eller få en håndværksuddannelse og dermed en indtægt. Det sker gennem en lokal partnerorganisation, som også hjælper de mest udsatte familier med bl.a. varmt tøj til vinteren, skolesager, ris og tag over hovedet.

Drømmer om at blive lærer

Lahpai Ja Seng Mai håber inderligt, at hun kan få lov at blive i skolen – også selv om hun har en travl hverdag, hvor hun både skal lave mad, passe sine søskende og være flittig med lektierne. For hun er glad for at gå i skole og drømmer om at blive lærer og undervise børnene i flygtningelejren.

”Vi har ikke altid nok at spise, for min forældre tjener ikke nok til at få enderne til at hænge sammen. Men fordi organisationer her i lejren hjælper os, er det lykkedes mig at få lov at blive i skolen, selv om jeg er storesøster, og selv om vi kunne have god brug for min indtægt,” fortæller hun.

Krigstraumer og fordomme

Mange af børnene lider af traumer pga. oplevelser under flugten eller i lejrene. Så der er også brug for psykologisk og social støtte, hvilket projektet byder ind med.

Derudover klæder projektet børnene på, så de kan bidrage til opbygningen af et fredeligt fremtidigt Myanmar. De lærer undervejs om, hvordan konflikter opstår og løses, og om hvordan man bekæmper fordomme og skaber fredelig sameksistens mellem mennesker med forskellig religion, etnicitet og kultur. På den måde arbejder man for at fjerne selve baggrunden for, at børnene og deres familier bliver fordrevet fra deres hjem.

Projektets konkrete målsætninger

Midlerne fra Danmarks Indsamling støtter børn af internt fordrevne i seks flygtningelejre i det nordlige Myanmar. Støtten går til udsatte børn og teenagere, som bl.a. får hjælp til at blive i skolen eller få en håndværksuddannelse, samtidig med at de får psykologisk og social støtte. Hjælpen går også til særligt sårbare kvinder såsom unge mødre, enker og enlige mødre for derigennem at hjælpe deres børn.

Fakta om Myanmar

  • Kachin er den nordligste delstat i Myanmar
  • Kachin har 1,7 mio. indbyggere (2014) – hvoraf skønsmæssigt 70-80 pct. er kristne i det ellers buddhistisk dominerede Myanmar
  • Væbnet uafhængighedskonflikt siden 1960erne
  • I 1994 blev der indgået våbenhvile mellem uafhængighedshæren og regeringshæren
  • Alligevel blev kampene genoptaget i 2011, og der er ingen tegn på fred
  • Omkring 100.000 er internt fordrevne i området og bor i flygtningelejre.
keyboard_arrow_up