Mission Øst 2018: Børnecenter skal lindre krigstraumer i Mosul(tilskudsprojekt)

I den irakiske storby Mosul kæmper børn og unge med at overvinde traumer fra krig og flugt. En af dem er 12-årige Rufaa, som var tæt på at miste sit hjem, da IS-tropper rykkede ind.

Da Islamisk Stat indtog den irakiske storby Mosul i 2014, holdt den dengang ni-årige Rufaa op med at gå i skole. Den ekstremistiske gruppe mente ikke, at det var nødvendigt, at piger skulle lære noget.

”Jeg har været inden døre i tre år,” siger Rufaa, der i dag er 12 år. ”Jeg sad derhjemme med min far, da kampene stod på.”

IS-krigere trængte ind i huset
Da de irakiske regeringsstyrker gik i offensiven for at generobre det vestlige Mosul fra Islamisk Stat, kom den lokale befolkning i klemme mellem de stridende parter. Rufaa og hendes familie oplevede, at frontlinjen rykkede ned gennem deres gade – og på et tidspunkt nåede helt ind i deres hjem.

”IS-krigerne trængte ind i vores hus med våben. De gjorde mig bange,” fortæller Rufaa.

Måtte skjule sig under trappen
IS-krigerne brugte den lokale befolkning som menneskeskjolde, og ingen fik derfor lov til at forlade huset. Da det stod værst til, måtte Rufaa, hendes far, Shamil, og resten af familien skjule sig under trappen, mens IS-krigerne oppe på første sal skød mod de fremstormende regeringsstyrker.

Rufaas hjem tæt på ødelagt
I dag er Mosul befriet igen, og selv om familiens hjem nu stort set er ødelagt på grund af kampene, begynder livet så småt at vende tilbage. Rufaa og hendes familie er dog fortsat mærkede af de voldsomme oplevelser.

Mange har mistet deres hjem
Tusinder af børn i Mosul har ligesom Rufaa været udsat for voldsomme hændelser. Mange har været vidne til voldelige kampe. Andre har mistet deres far eller mor. Og endnu flere har mistet deres hjem. Enten fordi de er blevet tvunget på flugt og måske stadig bor i en flygtningelejr eller hos slægtninge, eller fordi deres hjem – lige som Rufaas – nu er blevet ødelagt af krigshandlinger. For mange børn er den trygge følelse af hjem nu erstattet af traumatiske minder om krig og overgreb.

Kan få livslange traumer
Anders Andersen er koordinator for Mission Østs indsats i Irak, og han understreger vigtigheden af at hjælpe børnene i Mosul:

”Især de yngste børn skal have hjælp så hurtigt som muligt. De befinder sig i en vigtig fase af deres kognitive og følelsesmæssige udvikling, og de risikerer at få livslange traumer, hvis de ikke får hjælp nu.”

Børnene får hjælp på børnecenter
Derfor opretter Mission Øst nu med støtte fra Danmarks Indsamling et børnecenter i Mosul. Her vil i alt 1.000 børn og unge i alderen 4-17 år fra foråret 2018 få støtte og undervisning i trygge omgivelser. Børnene får bl.a. psykisk førstehjælp – såkaldt psyko-social støtte – undervisning i sundhed og livsfærdigheder samt undervisning i basale skolefag.

Sidstnævnte hjælper dem med at dække de ofte årelange huller i deres skolegang.

Centeret er dertil et trygt sted at være i den kaotiske situation, byen stadig befinder sig i. Det er håbet, at centeret nu kan hjælpe børn som Rufaa videre efter en svær tid.

Projektets konkrete målsætninger

Med midler fra Danmarks Indsamling sikrer vi, at Mosuls børn og unge får støtte til at bearbejde traumatiske oplevelser og vende tilbage til en normal barndom og ungdom.

I alt 1.000 børn og unge i alderen 4-17 år får hjælp på et børnecenter. Her deltager de i børne- og ungevenlige aktiviteter i trygge omgivelser, de får psykisk førstehjælp og undervisning i skolefag, sundhed og livsfærdigheder.

Fakta om Mosul

  • Siden 2014 er over 4 millioner irakere blevet fordrevet som følge af kampene i landet, heraf venter 3,2 millioner stadig på at kunne vende hjem.
  • Den største bølge af fordrevne kom efter befrielsen af Islamisk Stats højborg Mosul, hvor over 1 million mennesker flygtede. Heraf venter mange hundredtusinde stadig på at kunne vende tilbage til den sønderbombede by.
  • Især den vestlige del af Mosul er stærkt ødelagt af krigshandlingerne. Mange huse er ødelagt, og der er op imod 11 millioner tons murbrokker i byen.
  • 9 ud af 10 børn i Mosul går enten slet ikke, eller har store udfordringer med at komme i skole.
  • Særligt udsatte er de forældreløse børn, som der er mange af i Mosul. I 31 ud af 45 af byens kvarterer rapporteres der ifølge lokale kilder om et stort antal børn, der hverken har en far eller mor eller et andet nært familiemedlem til at tage sig af dem. 

Kilder: Mission Øst og FN.

keyboard_arrow_up