PLAN Danmark 2018: Sikkerhed og fremtidsmuligheder for børn og mødre i slummen (tilskudsprojekt)

I Ugandas hovedstad, Kampala, tvinges tusindvis af unge mødre til at prostituere sig for at kunne forsørge sig selv og deres børn. Med Danmarks Indsamling 2018 kan de skabe sig en bedre fremtid.

I Kampalas slum er et hjem sjældent større end ti kvadratmeter. Det er bare fire vægge, en måtte eller tynd madras til at sove på, og et lille ildsted, som udgør et køkken. 19-årige Maija er vokset op sådan et sted, og det er også her, hun bor med sin toårige søn.

Hun mistede begge sine forældre som barn og er vokset op hos sin tante. Men der var mange munde at mætte, så Maijas tante tvang hende tidligt til at skaffe en indtægt og være med til at forsørge familien.

Men det er svært at skaffe sig et job i byen, når man kun har få års skolegang bag sig. Maija endte i prostitution ligesom tusindvis af andre kvinder i slummen.

Med Danmarks Indsamling 2018 kan Maija og 400 andre unge kvinder få og hjælp til at finde en vej ud af prostitution og fattigdom. 

Vi sørger for sikre steder at være

Plan Danmark, Plan Uganda og vores partnerorganisation UYDEL giver kvinderne undervisning og støtte til at få et arbejde, hvor de kan forsørge sig selv. Det kan for eksempel være træning som frisør og hjælp til at starte deres egen salon.

I slummen er der få sikre steder for børn at lege, mens deres mødre arbejder. Med Danmarks Indsamling 2018 støtter vi sikre væresteder for børn. Her er der legetøj og voksne til at tage sig af børnene. Mødrene kan også få undervisning i børns sundhed, ernæring og trivsel.

Forældre i området trænes i selv at kunne drive værestederne for børn, så de kan bestå efter projektets udløb. De lærer, hvordan de kan undervise børn i førskolealderen, og hvordan man kan lege og sikre børnene en tryg opvækst.

Derudover bliver der gennem projektet arbejdet med hele lokalsamfundet. Det gælder både politifolk, der lærer om piger og kvinders rettigheder, og hvordan man bedre kan beskytte pigerne mod seksuel vold og overgreb.

Projektet henvender sig også til de prostitueredes kunder, der lærer om prævention, sundhed og kvinders rettigheder.

Projektets konkrete målsætninger

Med Danmarks Indsamling 2018 får børnene i Kampalas slum et trygt sted at være, og deres mødre kan skabe sig en bedre fremtid og kæmpe sig ud af prostitution og fattigdom.

  • 400 unge piger og kvinder får undervisning og træning i et fag eller håndværk, der kan sikre dem en indkomst.
  • 300 børn får et trygt sted at være i stedet for at være på gaden, når deres mødre arbejder. Børnenes mødre får også undervisning i børns sundhed og deres ret til at lege, være trygge og få lov at komme i skole.

Fakta om Uganda

  • Ugandas befolkning er 34.6 millioner – 55% er børn under 18 år.

Plan & Source: 2014 national census

keyboard_arrow_up