Vand er sjovt, og adgangen til rent vand er livsvigtig. Derfor vil UNICEF sikre rent vand og bedre hygiejne for 25.000 flygtninge i verdens største flygtningelejr. FOTO: UNICEF/Brian Sokol
DER ER IKKE OPLYSTE TRÆK OG SLIP TOILETTER OG VANDHANER MED DRIKKEKLART VAND I VERDENS STØRSTE FLYGTNINGELEJR – TVÆRTIMOD. DET GØR BØRN SYGE OG HÆMMER PIGERNE
Urent vand og dårlig hygiejne er livsfarligt for tusindvis af rohingya-børn, som bor i verdens største flygtningelejr, fordi de bliver smittet med vandbårne sygdomme som kolera og diarré. Samtidig sætter manglende og usikre latriner en stopper for, at kvinder og piger føler sig sikre og kan vaske sig ordentligt.
Derfor vil UNICEF Danmark med støtten fra Danmarks Indsamling 2020 hjælpe 12.500 børn og deres familier med at få adgang til rent vand, bedre og flere latriner og uddanne familierne i god hygiejne, som hvordan og hvornår man vasker hænder.
RENT VAND OG RENE HÆNDER REDDER LIV
Akut diarré er nummer to på listen over de grunde, som flygtningene henvender sig til sundhedsmedarbejdere om, og selvom sygdommen ikke anses for at være farlig herhjemme, så er den livsfarlig for børnene i Cox Bazar.
Den mest effektive måde at bekæmpe sygdommen på er ved at sikre vandkvaliteten og undervise i, hvor vigtigt det er med rene hænder og at vaske sig.
Helt konkret vil UNICEF lægge flere vandrør, så vandforsyningen bliver bedre og vandkvaliteten i flygtningelejren bliver bedre. Familier får udleveret vandrensningstabeletter og undervisning i at bruge dem, så de også i telte og hytter kan have adgang til rent vand.
En stor kampagne for hvordan og hvornår, man vasker hænder, bliver målrettet børnene, og målet er, at den når 10.000 børn, som bliver klogere på hygiejne og derfor finder vej til vand og sæbe sammen med resten af familien.
KVINDER OG PIGER ER ISÆR UDSATTE
Det er især pigerne og kvinderne, som er påvirkede af, at der ikke er ordentlige forhold til at vaske sig og gå på toilettet. UNICEF har undersøgt, hvor pigerne og kvinderne i Cox Bazar føler sig mest utrygge, og her svarer 44 procent af de adspurgte, at det er på latrinerne. Usikkerheden og frygten for overgreb gør, at meget få tør gå på toilettet, når mørket er faldet på.
Når pigerne og kvinderne har menstruation, er det især en udfordring for dem, at forholdene er dårlige. 78 procent af dem oplever, at menstruationen begrænser deres muligheder i hverdagen, hvilket for mange kvinder og piger betyder at de ikke forlader deres telt eller hytte – heller ikke for at gå i skole.
Derfor har projektet også fokus på, at 10.000 kvinder og piger får menstruationspakker, der blandt andet består af genanvendelige bind, undertøj og sæbe, så de kan komme i skole, og deres fremtid ikke bremses en uge hver eneste måned.
FAKTA
- 683.000 rohingya-børn i Bangladesh og Myanmar har brug for humanitær hjælp
- I juli 2019 var der godt 910.000 rohingya-flygtninge i området Cox Bazar, heraf er 55 procent børn
- 49 procent af pigerne og 44 procent af kvinderne i flygtningelejrene føler sig usikre, når de benytter latrinerne
- Cox Bazar regnes for verdens største flygtningelejr og dækker over 30 mere eller mindre sammenhængende lejre, der ligger i det sydlige Bangladesh (Kilde: UNICEF)