Red Barnet 2022: Nu er der en vej ud af fattigdom for Laveen

17-årige Laveen har allerede været gift to gange. Nu får hun hjælp fra Red Barnet til at komme i arbejde og ud af fattigdom. Foto © Warjeen Mohammad/Harikar

center i Irak skal give unge syriske flygtninge mental støtte og hjælp til at finde et job. 17-årige Laveen tror på en bedre fremtid trods en hård barndom

Da Laveen* var 11 år, måtte hun flygte fra borgerkrigen i Syrien. Laveen og hendes familie endte ligesom mange andre syrere på flugt i en flygtningelejr i den kurdiske region i det nordlige Irak.

Tre år senere døde Laveens far. Nu skulle hendes onkel forsørge både Laveen, hendes to brødre, to søstre og deres mor. Derfor pressede onklen hende til at blive gift for at have en mund mindre at mætte og i håbet om, at manden ville bidrage til familiens forsørgelse.

Jeg var kun 14 år, da jeg blev gift, og min mand var 16. Jeg blev fortalt, at den unge mand kunne tage sig af mig og min familie. Jeg græd, fordi jeg var alt for ung, og fordi det var meningen, at jeg skulle fortsætte min skole. Jeg fortalte dem, at min drøm var at fortsætte i skole eller i det mindste have en eller anden måde at få mig et arbejde på, men det var svært ikke at blive gift,” siger Laveen.

Laveen blev udsat for fysisk og psykisk vold fra både manden og hans familie, og efter længere tid lykkedes det hende at blive skilt. Som 17-årig besluttede Laveen sig selv for at gifte sig igen, men denne gang varede ægteskabet kun i to måneder. Hendes mand, som hun var glad for, døde på tragisk vis i en ulykke.

Familien drømmer om at klare sig selv

I dag kæmper Laveen og hendes familie stadig med at få hverdagen til at hænge sammen, og de er afhængige af den hjælp, de får fra internationale organisationer eller FN. Laveen og hendes mor hjælper med at passe høns på en lokal fjerkræfarm, hvilket er deres eneste indtjening.

“Jeg vil gerne få mig en karriere, eller i det mindste være i stand til at tjene en gennemsnitlig løn, så jeg kan hjælpe min mor og mine søskende og forbedre vores levevilkår,” siger Laveen.

Laveen er en af de unge syriske flygtninge, som nu får hjælp af Red Barnet og den irakiske NGO Harikar til at skabe sig en vej ud af fattigdom og en bedre fremtid.

Red barnet projekt 2022 driver projektcenter med hjælp til selvhjælp

Med midlerne fra Danmarks Indsamling ønsker Red Barnet at hjælpe Laveen og andre unge syriske flygtninge, yazidier og lokale irakere til at forsørge sig selv og deres familier i Irak, hvor arbejdsløsheden er stor.

Et projektcenter i Dohuk-provinsen skal ruste særligt flygtninge, kvinder og unge mødre mellem 15 og 25 år til at finde job, blive iværksættere og håndtere problemer undervejs.

I centeret, som er etableret i samarbejde med Harikar, bliver de unge blandt andet tilbudt mentorordninger, undervisning i virksomhedsdrift, legater til at starte mikrovirksomheder og hjælp til at finde lærepladser og jobs. De unge bliver støttet i at møde udfordringer i livet med træning i problemløsning og samarbejde. Træningen fokuserer særligt på at forbedre de unges mentale sundhed, der er stærkt påvirket af deres oplevelser med krig og konflikt.

Laveen håber på, at Red Barnet og Harikars projekt kan forbedre hendes færdigheder og muligheder på jobmarkedet. Hun drømmer om at ende i kosmetik-branchen og vil gerne starte med at åbne en lille butik i flygtningelejren, hvor hun bor.

”Der er altid håb, selvom vi er på flugt fra mørket og fattigdommen, ” siger Laveen.

(*Navnet er blevet ændret for at beskytte identiteten)

Fakta om Red Barnet 2022 projekt:

Red Barnets projekt vil med støtte fra Danmarks Indsamling blandt andet støtte syriske børn og unge med at få arbejdsmarkedstræning, mental støtte og hjælp til at åbne egne små erhverv. På den måde hjælper vi de unge til at kunne forsøge sig selv eller bidrage med indkomst til familien. Ellers kan desperate familier ende med f.eks. at tage deres børn ud af skolen for at arbejde eller gifte deres børn væk.

keyboard_arrow_up