Red Barnet 2023: Nu kan ung syrisk mor forsørge sin datter

RED Barnet Fotograf Brosk Omar, Harikar

Med støtte fra Danmarks Indsamling er det lykkedes Zina at åbne en tøjbutik i en flygtningelejr i Irak. Fotograf: Brosk Omar, Harikar

Syriske flygtninge og lokale irakere får hjælp til at finde job og komme ud af fattigdom i Irak. 21-årig mor har nu åbnet en tøjbutik og fået nyt håb.

Flygtet fra krig i Syrien

Da Zina for tre år siden måtte flygte fra borgerkrigen i Syrien sammen med familien, var der ikke meget håb for fremtiden.

Krigens rædsler blev skiftet ud med livet som flygtning, og de havde svært ved at få livet til at hænge sammen i et land ramt af høj arbejdsløshed og fattigdom. I Irak blev Zina gift og fik en datter. Men mandens begrænsede indkomst var ikke nok til at få familien ud af en presset økonomisk situation.

Fandt projekt via sociale medier

Gennem sociale medier fandt Zina vej til et projektcenter i Dohuk-provinsen, som den irakiske ngo Harikar driver i samarbejde med Red Barnet og med midler fra Danmarks Indsamling. Det blev et vendepunkt i Zinas liv.

Støtte til at blive iværksættere

I centeret ruster organisationerne særligt flygtninge, kvinder og unge mødre mellem 15 og 25 år til at finde job, blive iværksættere og håndtere problemer undervejs.

De unge bliver blandt andet tilbudt mentorordninger, undervisning i virksomhedsdrift, legater til at starte mikrovirksomheder og hjælp til at finde lærepladser og jobs. De bliver støttet i at møde udfordringer i livet med undervisning i problemløsning og samarbejde. Undervisningen fokuserer særligt på at forbedre de unges mentale sundhed, der er stærkt påvirket af deres oplevelser med krig og konflikt.

Zina fik undervisning på centeret og senere et virksomhedslegat til at starte sin egen forretning. Nu er det lykkedes at åbne en tøjbutik sammen med en slægtning i en af flygtningelejrene i Dohuk-provinsen.

“Jeg var glad for kurset og følte, at mit liv ville ændre sig til det bedre. Jeg nød mit liv fra den dag, jeg begyndte at deltage i undervisningen, “ siger Zina.

Nu har Zina og hendes mand råd til at leje et hus i byen Domiz. Og hun har også råd til at forsørge sin datter og købe mad og babyudstyr. Zina håber, at hun en dag vil have mulighed for at udvide sin virksomhed, så hun kan hjælpe andre unge mødre i samme situation.

“På trods af flugt og fattigdom er der altid håb”, siger Zina.

(*Navnet er blevet ændret for at beskytte identiteten)

FAKTA:

 

  • Den kurdiske region i Irak har taget imod syriske flygtninge, siden borgerkrigen brød ud i Syrien i 2011. De bor i flygtningelejre i Dohuk-provinsen. (https://www.worldvision.org/refugees-news-stories/syrian-refugee-crisis-facts)
  • Dohuk-provinsen huser i øjeblikket flere end 85.000 syriske flygtninge. (Kilde: https://data2.unhcr.org/en/situations/syria/location/6)
  • Allerede før corona-krisen var Irak hårdt ramt af arbejdsløshed. Flere end 25 procent af de 15-24-årige var uden arbejde. (Kilde: https://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.1524.ZS?locations=IQ
  • Corona-pandemien betød, at tusindvis af mennesker mistede deres job og levebrød. Det gik især hårdt ud over de mennesker, som er mindre beskyttet på arbejdsmarkedet – ofte migranter og kvinder. (https://unctad.org/system/files/official-document/osg2022d1_en.pdf)
  • Red Barnet og Harikars projektcenter vil med støtte fra Danmarks Indsamling blandt andet hjælpe syriske børn og unge med at få arbejdsmarkedstræning, mental støtte og hjælp til at åbne egne små virksomheder. På den måde hjælper vi de unge til at kunne forsøge sig selv eller bidrage med indkomst til familien. Ellers kan desperate familier ende med f.eks. at tage deres børn ud af skolen for at arbejde eller gifte deres børn væk.
  • Aktiviteterne i projektcenteret vil over fire år nå direkte ud til over 1.000 børn og unge.
keyboard_arrow_up