SOS Børnebyerne 2023: Hjælp til rwandiske familier giver børn en god barndom

Foto (C) Anne Kidmose, SOS Børnebyerne

Prisstigninger og efterspørgsel på mad rammer sårbare familier hårdest. Omkring 800.000 børn i Rwanda udvikler sig ikke som de skal, fordi de ikke får ordentlig mad og ikke kommer i skole. SOS Børnebyerne hjælper børnefamilier på fode igen, så både børn og voksne har det godt.

Knapt har covid-pandemien sluppet Rwanda, før manglen på fødevarer og stigende inflation nu sender landets befolkning ud i endnu en krise. Årtiers udvikling er skubbet tilbage, og det går hårdest ud over børnene.

Når forældre ikke kan få arbejde eller ikke har råd til at forsørge deres familie, går det ud over børnene, som risikerer ikke at kunne komme i skole, at miste omsorg og i værste fald sulte.

Ét måltid mad om dagen

En af dem, der dagligt kæmper for sin families overlevelse, er Florence. Hun bor i det sydlige Rwanda sammen med sine tre børn og sit barnebarn. Florences dagløn ligger på cirka 7 kroner, og med de stigende priser på mad, kan hun få det til at gå op.

”De høje fødevarepriser påvirker vores hverdag. På markedet er priserne er steget voldsomt, og jeg har ikke råd til at købe de nødvendige varer. Lige nu må mine børn nøjes med ét måltid om dagen,” siger Florence.

Udsatte børnefamilier skal på fode igen

Gennem Danmarks Indsamling hjælper SOS Børnebyerne udsatte familier som Florence og hendes børns. Formålet er at styrke sårbare familier økonomisk og mentalt, så de kan tage sig deres børn og give dem omsorg, tryghed og en sikker vej videre i livet.

”Ved at give forældrene redskaber til både at få et stabilt arbejdsliv og dermed indkomst, og redskaber til at kunne forsørge deres børn bedst muligt – både i form af omsorg, leg, ernæring og opbakning til skolegang – hjælper vi familierne langsigtet og ruster dem socialt og økonomisk. Når familierne styrkes på den måde, sætter det sig fast, og den stabilitet vil gå videre til de næste generationer,” fortæller Carolina Mieres, programansvarlig i SOS Børnebyerne.

Hjælpen giver forældrene mulighed for at få jobtræning eller efteruddannelse, og de får mulighed for at deltage i en låne-spare-gruppe, så de kan få råd til mad, skolegang og andre fornødenheder. Familiens børn får udover skolegang også bedre forældre, da mange forældre også kommer på forældrekursus, der bl.a. dækker positive opdragelsesmetoder og ernæring.

En køkkenhave, en ko og en uddannelse
Florence og hendes børn blev for nyligt en del af SOS Børnebyernes projekt, og allerede nu har hjælpen gjort en forskel i familiens liv. Hendes børn begynder snart i skole igen, og Florence er blevet en del af en lokal låne-sparegruppe, hvor hun kan få mikrolån og lave en opsparing.

”Mit mål er at leje et lille stykke land, hvor jeg kan have en ko og dyrke afgrøder, som kan hjælpe mig med at styrke min økonomi,” siger hun og fortsætter:

”Men det, der betyder allermest for mig, er, at mine børn kommer tilbage i skole, så de kan leve et bedre liv end mig.”

Fakta om SOS Børnebyernes projekt i Rwanda

  • Rwandas befolkning er presset af inflation og mangel på varer, inflationsraten forventes at ramme syv procent i 2023
  • Op mod 800.000 rwandiske børn under fem år udvikler sig ikke, som de skal, på grund af under- eller fejlernæring
  • 98 procent af alle børn begynder i skole, men kun omkring 44 procent når længere end 6. klasse
  • Kun én procent af alle børn under fem år har mere end to børnebøger derhjemme
  • 38 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, mens 16 procent lever i ekstrem fattigdom
  • 40 procent af Rwandas befolkning er under 14 år
  • En halv million børn har mistet en eller begge forældre

Tal fra UNICEFVerdensbanken og FN.

keyboard_arrow_up