Børn der leger på et ernæringscenter i Tsaramainandro, Analanjirofo-regionen i Madagaskar. Foto: @UNICEF/ UN0685798/Ramasomanana
I Madagaskar kan lokale opsparinger være en afgørende håndsrækning for, at familier har råd til den mad deres børn har brug for. Da Rodrick og hans kone ventede deres datter, tog de et lån i den lokale spare-lånegruppe. I dag sikrer deres køkkenhave, at familien får mad på bordet og datteren en fremtid.
2-årige Jessy fra Madagaskar er sund og rask – og det har hun heldigvis altid været.
I danske ører kan det lyde banalt, men for to millioner børn under fem år i Madagaskar er virkeligheden en anden. Over 40 procent af landets børn er enten undervægtige eller vokser ikke som de skal, fordi de ikke får nok mad eller mangler vitaminer og mineraler.
Det har katastrofale konsekvenser, fordi de første fem år af barnets levetid er afgørende for deres indlæringsevne og sociale, følelsesmæssige og fysiske udvikling. Børn der får forkert eller for lidt mad, er mere udsatte overfor livstruende sygdomme som diarré og er i større risiko for at mistrives. Konsekvenser, der vil følge børnene resten af livet.
Viden kan ikke stå alene
I Madagaskar er der mange familier, der mangler viden om, hvordan man sammensætter den rigtige kost. Men viden kan ikke stå alene. Ekstrem fattigdom er et problem, der gør, at mange familier er tvunget til at gå sultne seng.
”Fattigdom går hårdest ud over børnene, der er Madagaskars fremtid. Det projekt Danmarks Indsamling støtter i Madagaskar arbejder med at øge familiernes viden, men også at oprette lokale spare-lånegrupper, der kan give familierne råd til at variere deres kost” fortæller Maria Dyrberg Dige, der er international chef i UNICEF Danmark og besøgte landet i forbindelse med Danmarks Indsamling i 2022.
I de lokale spare-lånegrupper har borgerne mulighed for at låne penge til at investere i deres eget lille landbrug eller forretning. Grupperne hjælper også med, hvordan man driver en forretning, der giver en stabil indkomst.
For Jessys far, Rodrick, har muligheden for at låne penge i spare-lånegruppen været afgørende for, at Jessy udvikler sig, som hun skal:
”Under min kones graviditet, blev det klart for mig, at det ville være umuligt for os at opfylde landsbyens lokale rådgivers råd om kost og ernæring for vores datter” fortæller Rodrick og fortsætter: “I gruppen får vi finansiel uddannelse og kurser i indkomstskabende aktiviteter. Takket være opsparingen kunne jeg låne penge til at leje et stykke jord og arbejde på min køkkenhave, som jeg har gjort til vores indtægt”
I dag går Jessy i børnehave og spørger man hendes far, skyldes det køkkenhaven, der både sikrer familien en stabil indkomst, og sund og næringsrig mad på bordet. Familien forventer også, at køkkenhavens indtægter kan sikre Jessy en uddannelse i fremtiden.
Desværre er Jessys historie langt fra normalen for familier med små børn i Madagaskar. Udfordringer med børns sundhed koster ikke kun børnene og deres familier, men også samfundet, dyrt. Derfor er helhedsorienterede projekter der f.eks. fokuserer på både at styrke familiernes viden og indkomst helt afgørende for, at endnu flere børn kan få en fremtid som Jessys.
Fakta om spare-lånegrupper
- En spare-lånegruppe minder om en andelssparekasse. Medlemmer betaler et ugentligt beløb til gruppen og kan på tur optage lån.
- Systemet kan løfte livsvilkårene for verdens fattigste, som ikke har deres egen bankkonto. En spare-lånegruppe giver medlemmerne mulighed for at investere og blive økonomisk uafhængige.
- Systemet kræver kun en boks, der kan låses, et medlemsnummer og et par regnskabsbøger.
Fakta om Madagaskar
- I Madagaskar udvikler 47% af alle børn under fem år sig ikke, som de skal. Udfordringen er særligt stor i landdistrikterne.
- Madagaskar er et af de lande i verden, der har den højeste børnedødelighed. Problemet skyldes især udfordringerne med børns sundhed.
- Udfordringerne med børns sundhed anslås at koste samfundet 744 millioner USD om året. Det svarer til 7% af Madagaskar årlige BNP.